L'objectiu d'aquest bloc és acostar a la gent les arrels de Mallorca, mostrar una petita part de la nostra cultura i la nostra tradició, en aquest cas mostrant qui són els Cossiers.

jueves, 2 de diciembre de 2010

Indumentària



La indumentària dels cossiers no és idèntica a tots els pobles, perquè cada un conserva un estil pròpi.
A Manacor porten brusa blanca cenyida amb una faixa i una banda de colors, faldeta vermella amb blondes, una petita esclavina d'on pengen alguns llaços, calçons amb bufes de distint color, espardenyes blanques guarnides i calces per on va envoltada en espiral una tira de cascavells daurats. El cap, cobert amb capell de palla d'amples ales aixecades als costats i ornats amb tul i flors artificials multicolors.
Els d'Alaró vesteixen per l'estil: vestit tallat a l'antiga de tons clars -cel, verd, morat, groc-, usant un cinturó i una banda i calçons ajustats al genoll; calces amb cintes creuades amb cascavells. Cobreixen el cap amn una espècia de tiara molt alta, rematada en puntes i guarnida amb un pom de flors i un feix de cintes de colors.
La dama porta una llarga túnica o una camisa adornada amb moltes blondes i calats. El capell és d'ala més estreta i no està aixecada, guarnit amb una cinta ampla i un ramet de flors d'on pengen algunes cintes. L'orla del vestit es troba envoltada de cascavells.
L'arxiduc Lluís Salvador descriu d'aquesta manera el vestuari dels cossiers d'Alaró al s. XIX:
" Se trata de seis hombres o muchachos vestidos de blanco y adornados con bandas y fajas fantasiosamente multicolores, y tocados con gorros engalanados con ramilletes de flores, y de un muchacho vestido de mujer, abanico en mano y pañuelo bordado en la otra, a quien se conoce con el nombre de Dama; a estos hay que sumar otros dos hombres disfrazados de demonios, cuyo indumento consiste en tela de cáñamo teñida con las heces del vino, pintada a manchas grises y aderezada con retales multicolores. Su rostro queda oculto por una máscara espeluznante, fea, con orejas y cuernos de buey, al tiempo que cuelga por detrás una larga cola llena de cascabeles. Ambos dimonis van descalzos, y uno de ellos es siempre una persona adulta, siendo el otro un muchacho" (DB, IV, 626).



                                                                          Detall dels capells dels cossiers




Les sabates dels cossiers d'Algaida


Detall del peu de la Dama


Peu d'un cossier d'Alaró




Dimoni de Montuïri


Dimoni de Manacor


Dimoni d'Algaida

No hay comentarios:

Publicar un comentario