L'objectiu d'aquest bloc és acostar a la gent les arrels de Mallorca, mostrar una petita part de la nostra cultura i la nostra tradició, en aquest cas mostrant qui són els Cossiers.

sábado, 27 de noviembre de 2010

Coreografia



Els balls executats pels cossiers són diversos. Lluís Salvador escriu això:
"Antiguamente los cossiers ejecutaban una gran variedad de bailes, los más hoy olvidados. Hoy interpretan sólo unos pocos, ilustrados con figuras descritas con ayuda de las manos y de un pañuelo de seda.
Són característicos los pasos de danza consistentes en pequeños saltos sobre un pie. La dama se mueve constantemente entre los cossiers pasando por debajo de los brazos de éstos cuando componen sus complicadas figuras con ayuda de los pañuelos..."
A més d'aquests fragments descrits per Lluís Salvador, coneixem altres danses, vinculades a distints pobles. A Manacor els balls són aquests: la balanguera, la processó, el peuet i els broquers. A Alaró els balls són: l'oferta, la processó. A Montuïri són molt variats: Mestre Joan, gentil senyora, obriu-mos, flor de murta, gallina rossa, el rei no parla, la mitja nit, dansa nova. A Algaida, a més d'alguns dels balls citats, ballen els reis, marcansó, titoieta i les bombes.
Totes aquestes danses es poden qualificar per la melodia i per les figures en tres grups: balls cerimonials, balls processionals i balls guerrers. Les diferents modalitats de cada grup sovint acaben amb un ballet comú a tots, que és "la cadena" o les "esses". Els dansaires es col·loquen al bell davant de la dama i el moviment que aquesta fa, el segueixen els dansaires passant un per l'altre. El dansaire 6 no es mou fins que no ha estat saludat per la dama quan ha arribat al seu lloc d'origen, després la cadena continua.
A Alaró "la cadena" té una altra versió: els dansaires es col·loquen en forma d'exàgon amb la dama enmig i units amb els mocadors. Durant la primera part de la melodia marquen el compàs amb els peus, tot alçant els braços i els deixen caure amb força a cada priemra part de tots els compassos. En començar la melodia de la segona part, el cossier 1, seguit del 3 i del 5, passa per l'esquerra de la dama i per la dreta del 6 amb els brços alçats. Repetint la melodia, el cossier 2, seguit del 4 i del 6, passa per la dreta de la dama i per l'esquerra del 5. Es repeteixen aquestes figures vàries vegades i gradualment el moviment es va accelerant.



* Classificació dels balls:

1. Balls cerimonials
- Ballet de la balenguera
- El ball del peuet
- El ballet de Mestre Joan
- El ballet Obriu-nos
- El ballet Flor de murta
- El ballet de Mitjanit
- El ballet dels Mocadors
- El ballet del Marcansó
- Titoieta
- Els reis

2. Balls processionals
- L'Oferta
- La processó
- El ballet Gentil Senyora
- Les bombes

3. Danses guerreres
- Els broquers



Cossiers de Montuïri


Cossiers d'Alaró

No hay comentarios:

Publicar un comentario